Segurament us recordeu de la primera paraula que va pronunciar el vostre bebè o del dia en què es va llançar a caminar. Presenciar com els nostres nens es desenvolupen i aprenen durant els primers anys de vida és un espectacle meravellós.

Durant la primera infància es produeixen el major nombre de canvis que es produiran al llarg de la vida com a éssers humans. Les nostres nenes i nens desenvolupen habilitats físiques, psicològiques i socials. I el procés de l’adquisició del llenguatge és un viatge fascinant.

Es pot estimular l’aprenentatge?

Dels 0 als 6 anys el cervell està preparat per a l’aprenentatge. És per això que l’estimulació primerenca afavoreix el desenvolupament d’aspectes clau de gran repercussió en el futur.

L’entorn familiar és crucial en l’avanç dels més petits, i això és especialment cert en l’àmbit del llenguatge, en el qual la interacció i la imitació són un dels motors de l’aprenentatge.

De la mateixa manera, quan parlem de l’aprenentatge d’un segon o un tercer idioma, com l’anglès, el paper de l’entorn familiar en l’estimulació és important i necessari.

La importància del joc en l’aprenentatge

Innombrables psicòlegs, filòsofs i pedagogs han recalcat al llarg de la història la importància del joc en l’aprenentatge.

Com va dir un dels primers estudiosos del cervell infantil, Jean Piaget, “els nens i nenes no juguen per a aprendre, però aprenen perquè juguen”. Jugar és un instint, una tendència natural de les criatures; és la seva manera de descobrir i comprendre el món i de relacionar-se amb els seus semblants. Jugar en un entorn d’afecte i respecte potencia la seva seguretat i la seva autoestima. En el joc, les nenes i nens desenvolupen habilitats socials i perfeccionen el llenguatge i el seu desenvolupament intel·lectual, aprenen a cooperar, a respectar-se i augmenten la seva capacitat cognitiva.

La importància del joc en l’adquisició d’un nou idioma, com l’anglès, és una de les claus de l’aprenentatge natural de la llengua.

Com s’estimula el desenvolupament del llenguatge en nens i nenes?

Abans de llançar-se a parlar, el cervell del nen o nena es “mobla” amb les bases que permeten la comprensió i l’expressió preverbal. Per això, és tan important l’escolta durant aquest primer any.

La veritat és que, com succeeix amb tantes altres coses, els nostres “instints” com a mares i pares són més valuosos del que poden semblar-nos, i amb accions quotidianes com cantar als nostres bebès, llegir-los contes habitualment, fer onomatopeies o ballar amb ells en braços estem, de fet, estimulant el llenguatge.

Voleu entrar en els detalls i provar algunes activitats? Som-hi!

5 consells per a estimular el llenguatge en bebès

Abans d’introduir-los en el llenguatge a través de frases i paraules, podem ajudar-los a fomentar les bases del llenguatge expressiu. Aquests són alguns exercicis i pràctiques que podeu fer amb els vostres bebès des dels primers dies per a estimular el desenvolupament del seu llenguatge.

Potenciar el contacte visual.

Establir un bon contacte visual és bàsic per a una bona comunicació. Recordeu posar-vos a la seva altura sempre que pugueu i mireu-li a la carona quan li parleu, li canteu o jugueu amb ella o ell.

Eye contact baby mother

Deixar que els vostres gestos parlin.

Acompanyeu les vostres explicacions amb gestos i amb expressions facials, l’ajuden a decodificar i faciliten la seva expressió preverbal a través de la imitació.

Imitar sons.

Els sons d’animals, els sorolls dels vehicles… en l’etapa prelingüística les repeticions de síl·labes simples i musicals ajudaran el vostre bebè a establir les bases del llenguatge i la descodificació. A més, segur que captareu l’atenció del vostre petit… i tal vegada fins i tot li arrenqueu una riallada. Sens dubte, aquest és el millor so del món!

Jugar a trucar per telèfon.

Als nens els encanta imitar, i segur que el vostre bebè no trigarà a agarrar qualsevol objecte i fer veure que és un telèfon a través del qual “parla” amb vosaltres o amb els seus avis. Pugeu-vos al carro de la telefonia imaginària i mantingueu converses amb el vostre bebè, prosseguiu amb el “diàleg” i animeu-li a respondre.

Estimular l’aparell fonador.

És a dir, feu “gimnàstica” amb els músculs involucrats en la parla. Fer pets amb la boca, enviar petons voladors, bufar en un xiulet o una palleta, fer ganyotes davant del mirall, respirar profund…. són només alguns dels exercicis útils per al desenvolupament de la parla.

A partir de 2 anys:

5 jocs per a estimular el llenguatge… també l’anglès!

Alguns jocs destinats a potenciar el desenvolupament de l’expressió serviran també perquè els nens i nenes aprenguin anglès a casa.

  1. I spy…

Un clàssic que mai falla. En català diem: “Veig, veig, què veus?, una coseta, i quina coseta és? I llavors donem alguna pista, en funció de l’edat del nen o el vocabulari que ens interessi treballar. “Comença per la lletra M” o “és de color blau”. La rima en anglès és així: “I spy, with my little eye, something with the letter M…// something that is blue”. 

  1. Simon Says (Simón diu)

Un altre clàssic. Aquest joc ajuda a millorar la comprensió oral, fomenta l’escolta activa, treballa la velocitat de reacció i la coordinació. A més, desenvolupa el vocabulari d’accions (verbs) i de parts del cos. Un dels jugadors porta la batuta de la partida i diu: “Simon says…” i completa la frase amb una acció, per exemple “let’s jump up and down” (saltem a amunt i avall) o “let’s touch our nose” (ens toquem el nas) i els nens i nenes han de fer el que Simón diu. Cal estar atent, si el jugador no diu “Simon says” no hem de fer-li cas, encara que ens doni una ordre!

  1. A bag with stuff (la bossa dels objectes)

Ideal per a potenciar la imaginació i el vocabulari, la narrativa… i tot això reforçat per l’efecte sorpresa. Sabeu com jugar? Col·loquem una bossa, un cistell o una caixa en el centre de l’habitació i fiquem diferents objectes en el seu interior. Els jugadors s’hi asseuen al voltant. La bossa pot contenir tot tipus d’objectes, com més variats millor: una cullera, una fulla d’arbre, un cascavell, una nina, una ploma, una cirera, un mitjó…. Els participants treuen de la bossa dos objectes a l’atzar i han d’idear una història en la qual apareguin. Una altra variació és anar traient objectes a mesura que avancem amb el nostre conte inventat, i anar incorporant-los a l’argument. Per als més petits pot ser una cosa complicada jugar en anglès, però en lloc d’inventar històries, es pot adaptar a realitzar oracions senzilles amb els objectes que vagin traient de la bossa.

Babies looking for a book in english

  1. Jocs de taula com el “Qui és qui?” o el “Pictionary”.

Els donarem una nova vida a aquests clàssics dels jocs de taula… fent les partides en anglès! Tots dos jocs tenen versions per als més petits, o si tenim un en versió d’adults podem adaptar les regles perquè tots ens sentim còmodes, passem una bona estona i refresquem l’anglès.

El “Qui és Qui” ens permet treballar les descripcions (parts del cos, grandàries, colors) i el “Pictionary”, ampliar el vocabulari i l’expressió oral. És bona idea tenir a mà un diccionari per si no sabem com es diu en anglès la definició que creiem que correspon a cada dibuix. Els riures estan assegurats, i serà molt més fàcil recordar els significats d’aquestes paraules que ens han fet suar la cansalada en intentar dibuixar-les.

  1. Tongue Twisters (embarbussament)

A qui no li encantaven els embarbussaments quan era nen? Riures, nervis i satisfacció quan aconseguíem arribar al final! Els embarbussaments (tongue twisters, en anglès) treballen la memòria i la pronunciació. Atrevéos a sortir del “Tres Tristos Tigres”, i proveu la vostra destresa i la dels vostres fills amb l’anglès.

Aquí us deixem quatre embarbussaments molt senzills per a començar a jugar amb els més petits.

Ice cream!

I scream, you scream, we all scream, for ice cream!

Two witches, two watches

If two witches would watch two watches, which witch would watch which watch?

She sells sigui shells

She sells seashells by the seashore And the shells she sells by the seashore llauri seashells for sure

Woodchuck chuck

How much wood would a woodchuck chuck, if the woodchuck could chuck wood? He would chuck, he would, as much as he could, And chuck as much wood as a woodchuck would, If a woodchuck could chuck wood.

Música perquè els nens i nenes aprenguin anglès

Si continueu atents al nostre blog, aviat descobrireu com aplicar algunes tècniques de musicoteràpia a l’aprenentatge de l’anglès.

Simplement, el fet d’escoltar atentament música que us agradi i aprendre alguna tornada suposa un estímul fantàstic per a l’aprenentatge de l’anglès.

La música és un gran instrument per a potenciar l’aprenentatge de l’anglès en nens i nenes perquè la gaudeixen, la viuen com un joc, afina la seva oïda i la seva comprensió, permet fixar la pronunciació i amplia el seu vocabulari. Però, sobretot, perquè és divertit i natural, i això fa que el cervell sigui molt més receptiu a l’aprenentatge.

Al blog de Kids&Us trobareu cançons per a cantar amb els vostres nens amb la lletra per a descarregar i classificades per edat

Si els vostres fills o filles són adolescents, compartir música en anglès pot ser un gran moment de complicitat. Interesseu-vos pels grups que els agradin, mireu junts els videoclips, busqueu les lletres de les cançons, apreneu-les junts i canteu a tot pulmó.

I vosaltres, quins altres jocs feu a casa per a afavorir la pràctica de l’idioma? Volem saber-ho!