A la fi de novembre, els pobles i ciutats il·luminen els seus carrers amb les llums de Nadal, la gent posa garlandes als balcons, adornen l’avet, fan llistes de regals, col·loquen el pessebre i fins i tot desgranen un calendari d’advent, pensen els menús festius… A tot això cal sumar-li enguany, la preocupació de com seran les reunions familiars aquest Nadal. Totes aquestes tradicions que ens resulten tan familiars no tenen res a veure amb les tradicions nadalenques en altres parts del món. És més, encara que la majoria dels països celebren el dia de Nadal el 25 de desembre, alguns llocs tenen festes semblants, però en dates diferents.


Com se celebra el Nadal en la resta dels països? Reis, sants i bruixotes, cada país té la seva tradició nadalenca

different-nationalities-1911065_1920

A Austràlia, per exemple, no en  saben res del  Nadal Blanc de les cançons i, com gairebé tot l’hemisferi sud, celebren aquests dies en màniga curta i amb pícnics a l’aire lliure. Hi ha llocs en els quals els regals els porta Papà Noel i, en uns altres, s’ocupen els Reis Mags o altres personatges nadalencs. Malgrat totes aquestes diferències, hi ha alguns costums compartits per milions de persones a tot el món. Cantar nadales de Nadal és un clàssic en molts llocs. A Regne Unit, per exemple, encara es conserva la tradició de cantar Christmas Carols a les portes de les cases a canvi d’un aguinaldo, és a dir, un regal. En el post d’avui repassarem algunes de les tradicions i costums nadalencs més curiosos per a descobrir com celebren aquestes dates els nens d’arreu del món i qui porta els regals de Nadal en cada país. Segurament la situació de pandèmia que vivim farà modificar algunes de les tradicions… Vegem-ho!

Tradicions i regals de Nadal a Mèxic: els Reis Mags

A Mèxic, nou dies abans de Nadal, se celebren Las Posadas, festa en la qual es recorda la història cristiana de com Maria i Josep  van estar buscant lloc per a passar la nit i en el qual pogués néixer el nen Jesús. Es fan representacions pels carrers i la gent es reuneix per a ballar i cantar.

Una de les tradicions mexicanes més esperades pels més petits és la pinyata. Fetes de fang o de cartó, en forma d’estrella de set puntes que simbolitzen els set pecats capitals, els nens colpegen les pinyates amb els ulls tapats per a aconseguir els dolços i regals que amaguen en el seu interior. La tarda del dia de reis, a Mèxic també és tradició menjar la rosca, feta amb farina, ous, i adornada amb fruites cristal·litzades, mentre que els nens descobreixen els regals que han portat Melchor, Gaspar i Baltasar des del llunyà orient.

Qui porta els regals de Nadal a Rússia? Ded Moroz

A Rússia, els nens i nenes no reben regals ni de Santa Claus, ni dels Reis Mags. Els visita Ded Moroz o el Pare Gel amb l’arribada de l’any nou. Aquest personatge no entra per la xemeneia, sinó que anomena a la porta acompanyat de la seva néta Snegurochka. Encara que Ded Moroz porta una indumentària vermella i una barba blanca molt semblant a la de Santa Claus, és un home prim i fort, que també porta un bastó amb el qual pot congelar a aquells que intentin arruïnar les festes. És tradició encendre les llums de l’arbre de Nadal en vespra d’Any Nou per a cridar a Ded Moroz i a Snegurochka.

Rússia és un d’aquests països en els quals les celebracions de Nadal són semblants a les d’altres llocs, però en dates diferents. Segons el calendari gregorià, el 25 de desembre és un dia normal a Rússia; ells celebren la Nit de Nadal el dia 7 de gener.

Qui porta els regals de Nadal a Itàlia? La Befana

Hi ha una història molt coneguda sobre els Reis Mags d’Orient i la Befana. Es conta que mentre els tres reis creuaven un bosc italià, es van trobar amb la bruixota Befana i li van demanar ajuda, perquè caminaven perduts i no sabien com arribar a la casa del nen Jesús. La bruixota Befana es va negar a acompanyar-los, però poc després es va penedir tant que va decidir que ella mateixa començaria a portar els regals i dolços de Nadal als nens italians cada 6 de gener.

A Itàlia no és Nadal si no hi ha dolços; en les diferents ciutats d’Itàlia és tradició trobar dolços i postres típiques en les taules nadalenques de cada família.

A més, el 25 de desembre és tradició que les famílies es reuneixin per a gaudir d’un menjar nadalenc. Després de gaudir d’un bon menjar, comença la diversió, perquè és típic jugar a jocs de taula amb els nens i passar un moment divertit en família.

Tradicions i regals de Nadal a França: Père Noël

mitya-ivanov-hOdECgGAtUw-unsplash

A França, el Nadal és sinònim de mercats nadalencs. Es reparteixen per tot el país, amb els seus llocs de productes artesanals i decoració nadalenca per a tots els gustos. Els més grans i espectaculars són els de París, especialment el del Jardin des Tuileries que fins i tot compta amb una pista de gel. Enguany, i per culpa de la pandèmia, París ja ha anunciat que no instal·larà aquest mercat, però si que hi haurà les llums que il·luminen l’avinguda dels Champs Elysées.

Com a bons amants de la gastronomia, el menjar té un lloc central en les celebracions nadalenques franceses. Les postres més tradicionals d’aquestes dates a França és el Buche de Noël, un tronc de Nadal banyat en xocolata. Però qui porta els regals de Nadal a França? Encara que els nens esperen l’arribada del Père Noël durant la nit del 24 al 25 de desembre, el dia de Reyes també el celebren amb la tradicional Gallette des Rois, unes postres a base de pasta fullada.

Qui porta els regals de Nadal a Noruega? Julenissen

El que lliura els regals als nens noruecs per Nadal és Julenissen, un follet fàcil de reconèixer pel seu capell vermell i la seva llarga barba blanca. Perquè sigui generós amb els seus regals, les famílies li ofereixen brou, cervesa i gofres. També és tradició deixar dolços per a la resta de follets que també treballen per Nadal. Encara que a Noruega la nit del 24 de desembre també és la més important del Nadal, el dia 23 celebren la petita Nit de Nadal Les famílies decoren l’arbre i fan casetes amb galetes de gingebre.

Abans del dia de Nadal, el dia de Santa Lucia, el 13 de desembre, també és una data important en el calendari noruec. Se celebra amb processons a la llum de les espelmes, en la qual les nenes es vesteixen com Saint Lucia amb un vestit blanc i serveixen brioixos i begudes calentes a les seves famílies.
Per què és important el Nadal per als nens i nenes?

Les festes nadalenques són dies plens d’emoció i il·lusió per a tota la família. Són dates de retrobament i de passar temps amb les persones que volem. Encara que enguany moltes famílies en el món passaran un nadal “especial”, marcades per la pandèmia, és moment de reinventar el Nadal i adaptar-la, perquè el Nadal també és època de valors com la solidaritat o la generositat, de reprendre les tradicions oblidades que transmeten la cultura a la qual pertanyem. Tots aquests sentiments són clau per al desenvolupament dels més petits, que els reconforten i contribueixen al seu desenvolupament emocional.

A més, per als més petits, el Nadal és una època de màgia en la qual tot és possible. Hi ha molts contes de Nadal tradicionals que parlen, precisament, d’aquest sentiment d’il·lusió que ens embolica a tots en aquesta època. I tu, ja saps, qui va portar els regals de Nadal enguany als teus fills i filles?

Siguis on siguis i ho celebris com ho celebris, bones festes i Merry Christmas!

¿Sabías que? 
Las fiestas de Navidad de Filipinas son las más largas del planeta. ¡Duran cinco meses! Adornan las calles en septiembre y las fiestas no terminan hasta el primer domingo de enero.