Paraules esportives en anglès

L’esport ens ajuda a mantenir-nos sans i forts, ens ensenya a treballar en equip i a esforçar-nos per aconseguir els nostres objectius. L’esport és clau per una vida saludable i, tot i que sempre us animem a moure l’esquelet, a qui no li agrada veure un bon partit a la tele? Hi ha temps per tot: per córrer darrere d’una pilota i també per gaudir quan juga el nostre equip preferit. A més, també podem aprendre els valors de l’esport amb les retransmissions esportives. Això sí, us animem a seguir noves disciplines i campionats més enllà de la Champions League i la resta de competicions de futbol.

Cada quatre anys, els Jocs Olímpics posen al nostre abast un gran espectacle per descobrir esports nous, però sabies que a part dels Jocs d’estiu també se celebren els Jocs paralímpics i els Jocs d’hivern? Avui en parlarem una mica, però, sigui com sigui, si us agrada mirar esport per la televisió, segur que sovint heu sentit els comentaristes fer servir paraules en anglès barrejades amb el seu idioma habitual. L’anglès és present a tot arreu, també al món de l’esport, i avui aprendrem alguns dels anglicismes esportius més habituals per no perdre’ns ni un detall de les nostres competicions preferides. Let’s get started!

Els esports dels Jocs Olímpics d’hivern

Blog_Kidsandus_20210203_olympics02

Igual que els Jocs Olímpics d’estiu, cada quatre anys també se celebren els d’hivern, que inclouen esports de gel i neu. Després dels Jocs de Tòquio 2020, que es van haver d’ajornar per la pandèmia, aquest any, del 4 al 20 de febrer, tindran lloc els Jocs Olímpics d’hivern de Pequín 2022. Hi participaran esportistes de més de 90 països que competiran en quinze disciplines olímpiques. Totes són esports d’hivern, o sigui winter games, que podem agrupar en tres grans categories. Repassem-los!

Esports d’esquí
Alpine Skiing: esquí alpí
Biathlon: biatló
Cross-Country Skiing: esquí de fons
Freestyle Skiing: esquí acrobàtic
Nordic Combined: combinada nòrdica
Ski Jumping: salts d’esquí
Snowboard: snowboard

Esports de gel amb patins
Figure Skating: patinatge artístic
Ice Hoquey: hoquei sobre gel
Short Track Speed Skating: patinatge de velocitat en pista curta
Speed Skating: patinatge de velocitat

Esports de gel amb trineu
Bobsleig
Luge
Skeleton

Alguns d’aquests esports, com l’esquí o el patinatge sobre gel, són coneguts per tots, però és probable que alguns altres no us sonin de res. Són esports d’hivern menys coneguts, alguns ni tenen traducció en altres llengües, sinó que mantenen el nom en anglès, però són igual d’apassionants. Us convidem a descobrir-los en les retransmissions d’aquests Jocs Olímpics i a buscar-ne vídeos a Internet. Veureu que les carreres amb trineus al gel no poden ser més emocionants! Hi ha tres modalitats diferents, totes agafen unes velocitats de vertigen: al luge, els esportistes baixen estirats panxa amunt sobre el trineu pel tub de gel; a l’skeleton ho fan estirats sobre el trineu i de cap; i al bobsleigh, un dels esports més antics dels jocs d’hivern, els esportistes llisquen asseguts sobre uns trineus que semblen bales. I per si encara teniu dubtes, mireu aquest vídeo tan il·lustratiu de la televisió xinesa:

En darrer lloc, volem fer un apunt sobre el cúrling, que és una espècie d’hoquei sobre gel, però sense patins. Els jugadors fan lliscar sobre el gel uns discos de granit que pesen uns 20 quilos i han d’aconseguir apropar-los tot el que puguin a la diana contrària. Segur que ho heu vist alguna vegada! Per descobrir aquesta i la resta de modalitats olímpiques d’hivern, us recomanem que feu el xafarder al canal oficial dels Jocs Olímpics a YouTube.

10 anglicismes olímpics

Blog_Kidsandus_20210203_olympics03

Més enllà de disciplines sense traducció, el món de l’esport incorpora cada vegada més paraules en anglès que es van incorporant de forma natural als comentaris esportius en altres llengües. Segurament us resulten familiars expressions com fair play o la famosa photo finish. Hem seleccionat 10 anglicismes esportius per estar ben preparats per seguir qualsevol competició:

Pick and roll
Literalment es traduiria com «bloc i continuació». Possiblement, és la jugada col·laborativa en atac que més agrada als entrenadors de bàsquet. Té lloc quan un jugador fa un bloqueig sobre un rival (pick) perquè un company d’equip pugui desplaçar-se per darrere del defensor (roll) i rebre la passada.

Alley-oop
Aquesta és una d’aquelles expressions difícils de traduir. Al bàsquet, els aficionats gaudeixen d’aquesta acció d’atac quan un jugador fa una passada elevada a l’alçada del cèrcol contrari perquè un altre company d’equip agafi la pilota a l’aire i l’encistelli.

Flopping
És penal o el davanter s’ha tirat a la piscina? Quan un esportista es queixa a l’àrbitre d’una acció de flopping, el que critica és l’exageració o la simulació d’algun rival per enganyar el col·legiat i obtenir algun benefici.

Fair play
Sense cap mena de dubte, la nostra expressió preferida! És una actitud de respecte, educació i noblesa amb els rivals. Aquesta és l’essència del fair play, una expressió utilitzada en l’esport per fer referència al joc net durant la realització d’una activitat esportiva. En el futbol han volgut incentivar aquest tipus d’actituds premiant anualment els equips més nets amb el Fair Play Award.

Give and go
És una de les jugades combinatòries més antigues, però també de les que més se segueixen veient als estadis esportius. Al futbol es coneix també com fer una paret, una maniobra eficaç que consisteix a fer una passada a un company amb un sol toc de pilota amb l’objectiu de rebre-la de tornada, i superar un o més adversaris.

Tie break
És el joc decisiu o desempat en un partit de tenis, que permet trencar amb la igualtat entre jugadors quan han arribat al màxim de jocs establerts per cada set.

Photo finish
Molt popular en atletisme, especialment a les curses més disputades com les de 100 o 200 metres llisos. És una successió de fotos que permet conèixer el guanyador d’una carrera tan igualada que l’ull humà no és capaç d’apreciar-ho.

Goal average
És la diferència que hi ha entre els gols marcats i els rebuts; amb el goal average es fan els desempats quan diferents equips tenen la mateixa puntuació. Un mètode molt utilitzat al futbol i a l’hoquei, per exemple.

WR o OR: world record i olympic record
Acrònims que fan referència al rècord del món (WR) i rècord olímpic (OR) d’alguna disciplina esportiva, i que provoca que els aficionats i l’esportista protagonista en qüestió s’emocionin quan es bat una marca establerta.

Quants d’aquests anglicismes heu escoltat a les retransmissions esportives? Si pareu atenció als comentaristes, estem segurs que les escoltareu moltes vegades. I no hi ha res millor per aprendre vocabulari nou que posar-lo en pràctica en un context natural. Així doncs, animeu-vos també a fer servir aquestes expressions quan practiqueu algun esport!

Good to Know: Jocs Olímpics d’hivern des del 1924

Si els primers Jocs Olímpics de l’era moderna van tenir lloc a Atenes l’any 1896, els Jocs d’hivern van trigar una miqueta més a instaurar-se. La primera edició va ser a Chamonix, França, l’any 1924 tot i que abans ja s’havien disputat competicions de patinatge i hoquei sobre gel als Jocs d’estiu. Els Jocs Olímpics d’hivern també se celebren cada quatre anys, i des de 1994, s’organitzen en anys diferents dels d’estiu. Per això, els Jocs d’estiu de Tòquio estaven previstos pel 2020, els Jocs d’hivern estan programats per aquest 2022 a Pequín i per al 2026 a Milà.

Let the Games begin!