“Si digués que fa 30 anys estudiàvem d’una manera radicalment oposada a com s’estudia avui dia, no seria del tot fidel a la realitat. Sense lloc a dubte, estem immersos en una revolució tecnològica que ens ha portat a consumir continguts en streaming, a emmagatzemar documents i fotografies en el núvol o a controlar la funcionalitat de la nostra pròpia casa a través del telèfon intel·ligent. En l’educació, aquesta revolució marcada per la introducció de les noves tecnologies a l’aula es troba encara en els seus inicis. És cert que des de fa anys hi ha pantalles digitals, s’han estès plataformes d’aprenentatge com el Moodle i fins i tot estan apareixent canals educatius a YouTube que reforcen els continguts i les explicacions que els professors donen a l’aula. Però, a part d’això, el sistema educatiu en el seu conjunt s’ha mantingut immòbil. Encara aprenem com ho fèiem fa 30 anys: les mateixes assignatures, les mateixes aules, el mateix sistema d’avaluació.

NovestecnologiesLlavors, és aquesta tota la innovació que ens espera en l’ensenyament?

Jo crec que no. El potencial de les noves tecnologies dins d’una aula és infinit i, afortunadament, sempre hi ha propostes pioneres que ajuden a obrir nous camins. A Kids&Us decidim introduir les noves tecnologies amb l’objectiu de proporcionar a les famílies un nou canal d’accés als nostres continguts. Sempre he defensat la presencialitat i el contacte humà, sobretot en edats primerenques, però també he insistit que l’aprenentatge de l’anglès ha d’anar més enllà de les aules, i per això havíem de trobar una manera d’acostar aquest aprenentatge allí on estiguessin els nostres alumnes. Tenint en compte que Kids&Us és una extraescolar i, com a tal, la dedicació presencial dels nostres alumnes és limitada, les noves eines digitals ens permeten que l’anglès pugui estar present en altres moments de la seva vida quotidiana i, a més, d’una manera còmoda. No ens enganyem: ens agradi o no, els nens passen moltes hores connectats. Per això, què millor que estar presents en el seu propi telèfon mòbil i/o tauleta? Molts pares i mares ens han fet arribar la seva preocupació perquè consideren que haver d’accedir a les aplicacions de Kids&Us a través del mòbil no és el més adequat per als seus fills, ja que poden arribar a altres tipus de continguts. No crec que la solució estigui a no deixar el telèfon mòbil als fills ni tampoc a prohibir el seu ús, sinó a fomentar un ús responsable d’aquestes tecnologies donant un bon exemple, supervisant i corregint quan sigui necessari. I això hem de fer-ho tots junts. Si només ens fixem en els riscos i les distraccions que poden comportar les noves tecnologies, ens estarem perdent tots els avantatges que poden oferir-nos.

A Kids&Us apostem per l’ús d’aplicacions per a l’alumnat fa ja uns anys i, amb el pas del temps, hem estat testimonis de les seves conseqüències positives, ja que les aplicacions faciliten l’accés als continguts de manera immediata, en qualsevol moment i des de qualsevol lloc. D’altra banda, incorporen jocs que permeten que els alumnes aprenguin jugant, la qual cosa els ajuda a interioritzar de manera natural els coneixements adquirits a l’aula. A més, quan els nens i nenes estan contents i relaxats, s’activen les xarxes neuronals de l’aprenentatge. I, sobretot, els jocs estimulen la seva motivació.

Hem escoltat en nombroses ocasions que les noves tecnologies han arribat per a quedar-se. Jo diria que ja s’han quedat i encara els espera un llarg recorregut ple de possibilitats en el món de l’educació. Però la innovació a les aules va més enllà i tenim per davant reptes com la cocreació de continguts i l’ús de Big Data, que ens permetrà adaptar l’ensenyament a les necessitats específiques de cada alumne, i fins i tot, per què no, el repte de replantejar el concepte de classe.

La innovació en l’educació ens proporciona eines adaptades al moment actual que fomenten l’adquisició de noves habilitats i permeten ampliar els horitzons del coneixement. Les noves tecnologies, ara com ara les banderes d’aquesta innovació, són un bon complement per a l’aprenentatge dels més petits. Convertim-les en les nostres aliades perquè ens ajudin a potenciar l’aprenentatge, perquè actuïn com un nou vehicle per a fer-los arribar un suplement vitamínic d’anglès.”

Natàlia Perarnau.