Quan falten tan sols algunes setmanes per a complir un any de l’inici de la pandèmia, una de les conclusions a les quals, probablement, arribaríem tots alhora és que ha estat un repte en tots els sentits: el confinament, les restriccions de mobilitat, el teletreball, l’escola a distància… Els experts porten mesos alertant que aquesta nova realitat ens fa viure amb major estrès i ansietat. Si últimament has notat que perdies els nervis i la paciència, que els teus fills i filles estaven més irritables… calma! L’educació positiva proposa un munt d’opcions perquè puguis educar als teus fills i filles seguint aquesta metodologia educativa.

Què és l’educació positiva i com funciona?

L’educació positiva és l’aplicació de la psicologia positiva, un terme encunyat principalment per Martin Seligman, i aspira a educar a nens i nenes per a convertir-los en adults segurs de si mateixos, responsables, respectuosos, empàtics, resilients i feliços. A més, assenyala que l’educació en el benestar i en les emocions no sols és positiva per al desenvolupament dels més petits. El Consell General de la Psicologia d’Espanya, en un informe sobre aquest tema, coincideix que l’educació positiva té un efecte va dominar que repercuteix en els educadors, en les famílies i, per extensió, en la societat en general.

A més, l’educació positiva posa les emocions en el cor de l’aprenentatge. Ho hem explicat al blog en multitud d’ocasions perquè aquesta és, precisament, una de les claus del nostre mètode d’aprenentatge d’anglès per a nens i nenes.

5 claus per a educar en positiu

Com que l’educació no és únicament treball de les escoles, a continuació, et compartim algunes claus que poden ajudar-te a aplicar una educació positiva a casa, a gestionar millor les emocions dels teus fills i filles, a ensenyar-los a identificar-les i a guiar-los cap a un futur més serè i feliç. Aquestes claus estan basades en els criteris que defineix Jane Nelsen, Doctora en Psicologia Educativa.

1. La importància del respecte mutu

No hi ha lloc per a l’autoritarisme en l’educació positiva. Perquè tot funcioni bé, tots a casa han de respectar als altres. Com a adults, la nostra tasca és respectar les necessitats dels nostres fills i filles, i evitar les famoses situacions de «perquè ho dic jo». Comença per explicar-los el que està per venir, que sàpiguen què fareu i com ho fareu. Això evitarà que es resisteixin quan els proposis alguna cosa que no els ve de gust i que tampoc s’esperaven. Ho pots aplicar en les rutines del dia a dia. Per exemple, explica’ls al matí que després del col·legi tocarà escoltar l’àudio diari en anglès. Quan arribi l’hora podràs recordar-los el que heu parlat abans i arribar a un acord. És probable que no els vingui de gust i que prefereixin posar-se a jugar, però ja saben que és una cosa planejada. Pots explicar-los que tu també has tingut un dia dur i que després podran jugar.

2. Tingues en compte l’opinió de tots

Cuida la manera de parlar amb els teus fills i filles. Un bon truc de l’educació positiva és preguntar-te si t’atreviries a dir-li a un adult això que anaves a dir-li a un nen. Li diries a un adult que, si no es menja les verdures, no s’aixecarà de la taula en tot el dia? O que, si no vol anar a anglès, estarà castigat? Segur que no. Doncs a un nen tampoc! Seguint amb el truc anterior, crea rutines perquè res sorgeixi del no-res, però creeu-les junts. Una eina poderosa de l’educació positiva és la de les opcions limitades. No es tracta que els teus fills i filles facin el que els dóna la gana, sinó d’ensenyar-los que la seva opinió és important. Ofereix-los diferents opcions per a la resolució d’un problema; totes han de ser vàlides i has de respectar l’opció triada.

3. Comunicació efectiva basada en el joc i l’humor

El joc és un gran motor per a l’aprenentatge perquè fomenta l’emoció, base de qualsevol ensenyament. Serveix per a aprendre matemàtiques o anglès, però també per a posar en pràctica rutines i tasques del dia a dia. Pots convertir l’hora de recollir les joguines en un joc, animar-la amb una cançó, o en una carrera de qui guarda més ninots en el calaix. Amb els idiomes, la fórmula és la mateixa. Aconsegueix que aquesta estona diària d’anglès sigui divertit i l’èxit estarà assegurat perquè aconseguiràs que els teus fills vulguin fer-ho per voluntat pròpia.

4. Fomenta la seva independència, però explica com han de fer les coses

L’educació positiva és encoratjadora, però no alabadora. La diferència és que posa l’atenció en l’esforç i en la superació, no simplement en l’èxit. La fórmula de l’educació positiva en aquests casos es basa en quatre etapes:

● Fes-ho tu i que el teu fill vegi com ho fas

● Fes-ho tu i que el teu fill t’ajudi

● Que ho faci el teu fill i tu l’ajudes

● que ho faci el teu fill i tu li mires

Aquest sistema pot servir-te a l’hora de parar taula o de fomentar l’hàbit de la lectura. Com ja t’hem comptat, el gust per llegir ha de conrear-se des de molt petits, per això els teus fills han de veure’t llegir, no sols contes per a ells, sinó també llibres per a tu. Lee histories i que t’escoltin; llegeix històries i que t’ajudin identificant personatges, dibuixos o lletres; deixa també al teu fill que et llegeixi el seu propi conte i l’ajudes quan li costi; i finalment deixa que llegeixi sense intervenir.

5. Parla en positiu

Intenta centrar-te en les coses que els teus fills i filles sí que poden fer, més que posar sempre l’accent en el que no poden fer. Una eina de l’educació positiva és canviar les amenaces per les negociacions. Imagina que els teus fills no volen acabar un exercici per al col·legi. En lloc d’enfadar-te i amenaçar que, si no acaben l’exercici, no podran sortir a jugar, planteja-li-ho com una conseqüència lògica. Per exemple, «Quan acabis l’exercici, anirem a jugar», així poses la pilota en la seva teulada perquè prengui la decisió d’acabar l’exercici per a després poder anar a jugar.

I finalment, respecta’t també a tu. No temis prendre’t uns minuts quan la situació sigui insostenible. Tens dret a demanar temps mort, a respirar.